olie-en-beleggen

Week 40 | Italië en olie

Italië en olie. Een combinatie die toch al gauw bovenstaande foto als associatie oproept. Beleggers zullen afgelopen weken toch een ander beeld hebben gehad bij deze twee onderwerpen. De begroting in Italië en de stijgende olieprijzen beheersten een groot deel van het financiële nieuws.

Italiaans begrotingsakkoord geeft tumult op financiële markten

Laten we beginnen met Italië. De coalitieregering heeft aldaar vorige week na zeer lang overleg een akkoord gesloten over de begroting voor 2019. De plannen komen met een begrotingstekort van ongeveer 2,4% ruim boven de door de EU gestelde grens van 2%. Sterker nog om de schuldenpositie van Italië een beetje in bedwang te houden had de EU eerder aangestuurd op 1,6% voor Italië. Dat worden dus nog fikse discussies volgende maand als de plannen definitief aan de EU worden voorgelegd. Het Italiaanse begrotingsakkoord heeft dan ook  voor tumult gezorgd op de financiële markten. De koersen van Italiaans schuldpapier daalden en de rente loopt daar dus op. Voor Duits staatspapier (dat dan als veilige vluchthaven wordt gezien) gold het omgekeerde.

Krapte olieaanbod

Dan de olie. Nadat we in 2016 en 2017 lange tijd lage olieprijzen hebben gezien, is de olieprijs dit jaar fors aan het oplopen. Er is krapte in het olieaanbod. Daarnaast dragen de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran ook bij aan de deze krapte. De prijs voor een vat Brent Crude bedraagt vanochtend ruim USD 83. In 2016 en 2017 schommelde deze prijs nog tussen de USD 40 en  50. Op de termijnmarkt zien we daarnaast dat afnemers van olie de prijs afdekken en dat aanbieders van olie dat juist minder doen. Dat kan erop duiden dat zij prijzen nog verder zien oplopen. Voorspellen kan men echter nooit, dat is al vaak genoeg gebleken.

(Bron:Aureusvermogen)