Hogere rente; waarin niet en waarin wél beleggen

Zoals ik in mei al schreef zal de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf september de inkoop van obligaties gaan reduceren van 30 miljard naar 15 miljard euro per maand en zal zij vanaf december zelfs helemaal stoppen met inkopen. De ‘kunstmatige’ vraag naar obligaties valt daarmee weg waardoor de koersen van obligaties zullen gaan dalen en de kapitaalmarktrentes stijgen naar meer normale niveaus. Als voorbeeld neem ik de rente op de 10-jaars staatslening in Nederland. Het rendement is op dit moment ongeveer 0,60% per jaar. Onder normale omstandigheden zou die bij het huidige inflatieniveau ongeveer 2 a 2,50% zijn geweest. De kapitaalmarktrente ligt immers historisch gezien altijd zo’n 1 tot 1,5% boven de kerninflatie (thans 1%). Door het wegvallen van die enorme aankooporders van de ECB zal de 10-jaars rente geleidelijk met 1,5% gaan stijgen tot die 2 a 2,5%.

Daarnaast is de kans groot dat ook de inflatie zelf nog gaat oplopen. De grafiek hieronder geeft het percentage loonstijging weer in de afgelopen 18 jaar.

Voor het eerst komen we weer boven het niveau van voor de financiële crisis in 2008. Doordat de werkloosheid sterk gedaald is kunnen werknemers looneisen gaan stellen. Uiteindelijk zullen daardoor de prijzen van goederen en diensten omhoog gaan en zorgt de stijgende inflatie weer voor hogere rentes. Obligaties gaan hier heel veel last van krijgen maar wie profiteren hier nu van?

Dat zijn bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Een onderzoek van Morgan Stanley wijst uit dat een rentestijging van 0,10% de winst van de Europese banken met 5 tot 6% kan verbeteren. Dat geeft dus de nodige potentie. De koers-winstverhouding van bankaandelen ligt op de huidige winstschattingen tussen de 8 en de 10. Maar als die winstschattingen omhoog gaan zullen deze aandelen goedkoper blijken te zijn. Daarnaast vinden veel beleggers een dividend rendement tussen de 5,5 en de 6% ook heel erg interessant. Goed moment om nu hierin te beleggen dus want statistieken wijzen ook nog uit dat op de aandelenbeurzen in de laatste drie maanden van het jaar gemiddeld de hoogste rendementen worden behaald. Aan de andere kant zei Mark Twain (Amerikaans Schrijver 1835-1910) eens: “Oktober: Dit is één van de bijzonder gevaarlijke maanden om te beleggen in aandelen. Andere gevaarlijke maanden zijn juli, januari, september, april, november, mei, maart, juni, december, augustus en februari”.