Brug Italië ingestort

Week 36 | Salvini geeft EU de schuld

Rente blijft oplopen in Italië

Hoe gaat Italië om met de Europese begrotingsregels? Dat is een vraag die met name de Europese beleggers bezig houdt. De nieuwe regering in Italië wil erg soepel omgaan met de EU afspraken. Zelfs het instorten van de brug in Genua werd door de Italiaanse vicepremier Salvini toegeschreven aan de begrotingsregels van de EU. Dat gaat wel heel erg ver. In ieder geval zijn de spanningen opgelopen en dat ziet men terug in het oplopende renteverschil (ook wel de spread genoemd) tussen Italiaans en Duits staatspapier. Overigens net nu er ten behoeve van de begrotingstekorten nieuw Italiaans staatspapier wordt uitgebracht. Daar is momenteel minder vraag naar, hetgeen de rente daar nog verder laat oplopen.

Kans op deal tussen Verenigd Koninkrijk en de EU neemt toe

Positief in Europa lijken de uitlatingen van EU onderhandelaar Michel Barnier over een mogelijke speciale overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, die de banden tussen beiden zo nauw mogelijk houdt. De kans op een deal lijkt hiermee te zijn toegenomen.

Economische groei in VS hoger dan verwacht

Ondertussen verloopt het economisch in de VS een stuk voorspoediger. Zo bleek afgelopen week de herziende economische groei in Q2 op jaarbasis met 4,2% toch weer hoger dan verwacht. Dat leidde dan ook weer tot nieuwe records voor de S&P 500 en de Nasdaq. Dat terwijl er toch ook wel zorgpunten zijn. Trump heeft wel aangegeven dat hij na het handelsakkoord met Mexico nu ook positief gestemd is over een nieuwe handelsovereenkomst met Canada (NAFTA), maar de $200 miljard aan importheffingen met de EU en China worden deze maand van kracht. Last but not least stapelen de juridische problemen zich voor de Amerikaanse president verder op. De voormalig campagneleider Paul Manafort is veroordeeld voor belastingontduiking en fraude en zijn voormalige advocaat Michael Cohen heeft ook bekend regels te hebben overtreden, waarbij volgens hem ook Trump zich schuldig zou hebben gemaakt aan strafbare feiten. Wordt vervolgd… 

(Bron: Aureusvermogen)