Week 34 | Spanningen tijdens de vakantie

Voor veel institutionele beleggers is het nog vakantietijd. Dat betekent dat de handelsvolumes op de beurzen nog dun zijn. Ondanks die dunne handel zien we de afgelopen week veel onrust en dus beweeglijkheid. Met name Turkije is hier debet aan.

Vertrouwen in economie van invloed op valuta

De diplomatieke confrontatie met de VS inzake een in 2016 in Turkije opgepakte Amerikaanse predikant heeft geleid tot een verdere financiële chaos in Turkije. Er heerst hierdoor angst dat Turkije in betalingsproblemen raakt. President Erdogan heeft de afgelopen jaren hoog spel gespeeld om de Turkse economie harder te laten draaien. Beleggers zijn het vertrouwen in zijn economische politiek echter kwijt geraakt en het lukte hem de afgelopen weken dan ook niet om de val van de Turkse lira te stoppen. Het tekort op de lopende rekening en de oplopende inflatie baren de nodige zorg. Er heerste ook veel angst dat deze onzekerheid zou overslaan op andere opkomende markten en ook op Europa. Veel Europese banken hebben namelijk forse leningen uitstaan in Turkije. Op het einde van vorige week kwam er vooralsnog een einde aan de val van de lira, toen Qatar aangaf Turkije financieel te willen ondersteunen. Daarvoor zou $15 miljard toegezegd zijn. Daarnaast heeft de Turkse centrale bank enkele maatregelen genomen, maar broodnodige renteverhogingen bleven vooralsnog uit.

Dialoog van groot belang voor economie

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het onrustig. De spanningen lopen daar verder op en verdeeldheid heerst. Enerzijds is er een groep pro-Brexit mensen die stevige campagne voert omdat er angst is voor een laffe exit. Daarnaast is er een grote groep sceptici die verwachten dat als er eenmaal een afscheiding heeft plaatsgevonden (zonder goede deal), de politiek niet in staat zal zijn de Britse economie in goede banen te leiden.

Het goede nieuws van afgelopen week is ten slotte dat China en de Verenigde Staten weer praten over de handelsrelatie. Na vele weken van oplopende ruzie over importheffingen en tegenmaatregelen, lijkt de dialoog mogelijk oplossing te bieden.

Wederom genoeg onzekerheden. De markten haar werk laten doen en zelf nog genieten van de prachtige zomer is het beste advies dat we kunnen geven.