appelaandeel-stijgt

Week 32 | Apple-tje voor de dorst

Dat lange termijn beleggen loont is iets dat we natuurlijk al jaren prediken. Een mooi voorbeeld hiervan bleek afgelopen week het aandeel Apple, dat als eerste Amerikaans beursgenoteerd bedrijf boven de $ 1.000 miljard beurswaarde uitsteeg. De afgelopen 10 jaar is het aandeel bijna vertienvoudigd. Natuurlijk is dit voorbeeld niet maatgevend, er zijn ook minder sterk presterende bedrijven. Op voorhand een schifting maken tussen aandelen die het goed gaan doen en aandelen die zullen achterblijven, is echter een zeer moeilijke (zo niet onmogelijke)  aangelegenheid. Daarom is spreiding zo cruciaal! Nemen we namelijk over dezelfde periode (laatste 10 jaar) de breed gespreide aandelen wereldindex (MSCI World) als voorbeeld, dan haalt men nog een bruto rendement van ongeveer 7% per jaar. Dat is inclusief een zeer slechte start die men gehad zou hebben als gevolg van de crisis en de daarmee fors dalende aandelenmarkten in 2008!

Handelsgevoelige aandelen onderhevig aan grotere koersbewegingen

Terug naar de orde van de dag, al moet men die dus in het juiste perspectief blijven zien. Nadat de handelsperikelen tussen de VS en Europa na overleg tussen Juncker en Trump vorige week gedeeltelijk leken te worden opgelost, is de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China nog steeds opportuun. Een dreigende handelsoorlog zorgt voor mogelijke kans op een zwakkere economische groei, echter zover is het nog lang niet. Inmiddels kennen we de onderhandelingstechnieken van president Trump al iets beter. In de tussentijd zien we wel dat met name de handelsgevoelige aandelen en de grondstof gerelateerde bedrijven aan grotere koersbewegingen onderhevig zijn.

Leidt dalende werkeloosheid tot renteverhogingen?

De Amerikaanse FED heeft tot slot afgelopen week haar beleidsrente ongewijzigd gelaten, dat was overigens ook conform verwachting. De sterke economie in de VS en de fors dalende werkeloosheid zullen waarschijnlijk wel gaan leiden tot renteverhogingen (4 stuks in totaal) in september en december dit jaar. De Amerikaanse 10-jaars rente is dientengevolge ook weer (nadat dat eerder in mei dit jaar was gebeurd) boven de 3% grens uitgestegen.

(Bron: Auréusvermogen)