Week 30 | Zwembroek of regenjas?

Weerklimaat versus aandelenklimaat

De vakanties zijn inmiddels begonnen. Het mooie weer houdt al veel langer stand. Je gaat je bijna afvragen wanneer het hiermee afgelopen zal zijn. Dit is ook een angst die bij beleggers speelt. “Zal het goede aandelenklimaat nog aanhouden of moeten we ons op gaan maken voor slechtere jaren?” Net als bij het weer is dit echter niet te voorspellen en kunnen we beter het aandelenklimaat van dit moment respecteren. Zolang we naast onze zwembroek ook onze regenjas in de kast hebben hangen, kan ons op termijn immers niet zo veel gebeuren. Voorlopig lijkt het erop dat we deze jas nog niet nodig hebben. Zo zijn de kwartaalcijfers die al gerapporteerd zijn, overwegend positief. Daarnaast zagen we dat de Europese inflatie volgens verwachting uitkwam op 2% op jaarbasis en dat de Italiaanse rentes flink gedaald zijn, wat een teken is van minder wantrouwen jegens de nieuwe regering. Wel werd de groeiverwachting voor de eurozone iets naar beneden bijgesteld. In de VS slaagde de Nasdaq erin om een nieuwe ‘all time high’ neer te zetten. Verder gaf Fed-voorzitter Powell aan dat de economische groei in de VS verder is toegenomen en dat verdere, gecontroleerde, renteverhogingen zijn te verwachten.

Noodweer op komst?!

De grootste kans op onweer komt waarschijnlijk toch uit de richting van het Witte Huis. Nadat hij los was gegaan bij de Navo en premier May van Groot Brittannië uit de zak had gegeven, reisde Donald Trump door naar Helsinki voor een ontmoeting met Vladimir Poetin. Hier gebruikte hij woorden die hij achteraf naar eigen zeggen toch anders had bedoeld. Bedroevend in onze ogen. En erger is het misschien nog wel dat de wereld het praktisch voor kennis aan lijkt te nemen. Ook het handelsconflict liep voornamelijk door de uitlatingen van Trump verder op. Afgelopen vrijdag vertelde hij in een interview dat hij bereid is tot nieuwe importheffingen voor Chinese producten. Vooralsnog lijkt de impact hiervan op de daadwerkelijke economie nog te overzien en is te verwachten dat de zon voor de economie en bedrijven nog wel even blijft schijnen.

Overwegend zon met hier en daar warme uitschieters

Door de geopolitieke onzekerheid zal de bewegelijkheid van de markten echter nog wel even aanhouden. Hoewel dat soms spannend kan zijn, adviseren wij u toch om op dit soort momenten de andere kant op te kijken en misschien dan juist wat meer te genieten van de zomerse omstandigheden waarmee we in Nederland lang niet altijd verwend worden. Degenen die de zon elders gaan opzoeken, wensen wij een fijne vakantie!