Wegwerpeconomie-advies-safe-beleggen-olieaandelen reduceren in portefeuille

Wegwerpeconomie – Safe beleggen adviseert portefeuillehouders

Verbod op plastic voorwerpen voor éénmalig gebruik

Door de opkomst van de automobiel industrie begin 1900 nam de vraag naar olie ook razendsnel toe. Bij de raffinage kwamen ook afvalgassen vrij als ethyleen. Aanvankelijk wisten we niet goed wat we hiermee moesten doen totdat we ontdekten wat we hiervan konden maken; kunststoffen waaronder plastic. Na de 2e wereldoorlog was er een tekort aan natuurlijke grondstoffen en gingen mensen op zoek naar alternatieven. Het gebruik van kunststoffen maakte vanaf die tijd een enorme vlucht door. Het was licht in gewicht en goedkoop, dus als je het had gebruikt kon je het gewoon weggooien. Het aantal toepassingsmogelijkheden was gigantisch maar er zat wel een probleem aan al dat plastic. Het breekt heel moeilijk af. Zo doet een plastic bekertje er 50 jaar over voordat het afgebroken is en een rietje 200 jaar. Voor een flesje is 450 jaar nodig en een deksel van een emmer doet er 1000 jaar over. Via de rivieren komt veel van dit plastic uiteindelijk in zee en op de stranden. Uit onderzoek blijkt dat er over 30 jaar op basis van gewicht meer plastic dan vis in de oceanen zit. Vorige maand heeft de EU aangekondigd dat er in 2021 een verbod komt op allerlei plastic voorwerpen voor éénmalig gebruik, en voor 2025 moeten EU landen 90% van de plastic flessen voor éénmalig gebruik inzamelen. Producenten moeten gaan bijdragen in de kosten van afvalbeheer en het opruimen van het zwerfplastic. Dat heeft dus grote impact op veel bedrijven.

Investeren in hergebruik plastic wereldwijd

Coca-Cola maakte vorig jaar bekend dat zij 128 miljard plastic flesjes per jaar maken. Zij moeten dus fors gaan investeren in mogelijkheden voor hergebruik, recycling of composteren. En dat geldt ook voor bedrijven als Nestlé, Unilever, PepsiCo en vele anderen. Als gevolg hiervan zal de groei van de vraag naar olie in de komende 25 jaar worden afgeremd. BP verwacht dat als wereldwijd dergelijke maatregelen worden genomen, de toename van de vraag naar olie in die periode mogelijk met 2 miljoen vaten per dag worden afgeremd. En dit naast de reeds afnemende vraag door de opkomst van alternatieve brandstoffen als elektriciteit en waterstof.

Rendement advies van Safe Beleggen om olieaandelen te reduceren in portefeuilles

Wij adviseren dan ook om de olieaandelen in de portefeuilles te reduceren. Dit is beter voor uw rendement EN voor het milieu. Of klopt de uitspraak: ‘De gemiddelde Nederlander maakt zich pas druk over de milieuverontreiniging wanneer de kwaliteit van zijn televisiebeeld er onder te lijden krijgt’ (Kees van Kooten, Nederlands cabaretier en schrijver, 1941-).