Week 26 | Miraculeus Duitsland

Sommige zaken veranderen nooit. Zaterdagavond was daar weer een mooi voorbeeld van. Op het WK in Rusland speelde Duitsland haar tweede wedstrijd tegen Zweden. Lang bleef het een gelijkspel, dat voor Duitsland (dat haar eerste wedstrijd had verloren) zo goed als zeker een uitschakeling zou betekenen. Maar u raadt het al, zoals zo vaak, Duitsland scoorde ver in de blessuretijd (95ste minuut) de winnende treffer!

Gaat Angela Merkel op eenzelfde miraculeuze wijze  ontsnappen uit de migratiecrisis binnen de Duitse regering? Want ook daar spelen we inmiddels in blessuretijd.  CSU partijvoorzitter en minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer wil een harder beleid voeren en stelde Merkel eerder al voor een ultimatum. De informele top over het migratiebeleid van afgelopen zondag, werd alles behalve informeel en voor de Europese top op 28 en 29 juni in Brussel zijn de verwachtingen hooggespannen. Want de migratiecrisis zal alsdan door de 28 leiders van de lidstaten opgepakt worden. Wordt vervolgd.

Verder waren afgelopen twee weken voornamelijk de centrale banken aan zet. In de VS werd de tweede renteverhoging van dit jaar aangekondigd (alweer de 7de sinds december 2015). Verder bleek uit een inschatting van de beleidsbepalers dat men er voor dit jaar nog twee verwacht, daar waar de markt nog maar van één uitging.

Voor Europa kondigde de ECB aan dat het opkoopprogramma van de obligaties in december eindigt. Na september gaat de ECB dus nog 3 maanden de helft van het huidige bedrag per maand (nog steeds €15 miljard) aan obligaties kopen. Draghi gaf echter aan dat indien nodig het programma ook weer gereactiveerd kan worden. Overigens zal de ECB flink wat vrijvallend kapitaal gaan herinvesteren, volgens bronnen volgend jaar zo’n €190 miljard. Daarnaast heeft Draghi aangegeven dat de beleidsrente pas op zijn vroegst na de zomer van 2019 verhoogd gaat worden. Het renteverschil met de VS zal dus voorlopig verder oplopen.

(bron: Auréus Vermogen)