Week 24 | Circus Trump

Elect a clown, expect a circus

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016 hoorde ik bovenstaande slogan vanuit het Democratische kamp voor het eerst voorbijkomen. Nu Trump als 45ste president van de Verenigde Staten reeds anderhalf jaar aan de macht is, mogen we constateren dat het soms verdraaid veel van een circus weg heeft. Komende week verplaatst circus Trump zich van Canada naar Singapore.

Handelsrelaties op scherp?

Maar eerst even terug naar de voorstelling in Canada. Daar vond de afgelopen dagen de G7 top plaats. Het in 1975 opgerichte forum is vooral gericht op economische en financiële onderwerpen. Leden van de G7 zijn naast de Verenigde Staten ook Frankrijk, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada (1976). De op confrontatie gerichte stijl van Trump heeft echter veel handelsrelaties van de VS op scherp gezet. Dat was tijdens de top in Canada duidelijk zichtbaar. De andere landen trokken veel samen op.

Rusland terug bij G7?

Trump legde tijdens het begin van deze top overigens ook nog figuurlijk een tijdbom onder het overleg. Hij vond dat Rusland weer terug aan de onderhandelingstafel moest komen. Behalve van Italië kreeg hij hier weinig gehoor. Rusland, dat sinds 1998 regelmatig aan de G7 top mee deed, wordt sinds 2014 (annexatie van de  Krim) geweerd bij de G7.

Toch leek de G7 top af te stevenen op een harmonieus einde. Maar zoals zo vaak bij Trump, nam hij de ‘grande finale’ voor zijn rekening. Voor het eerst sinds 1975 is de top van de G7 geëindigd zonder gezamenlijke verklaring. Een moeizaam bereikt compromis werd door de al eerder vertrokken Amerikaanse president Trump getorpedeerd met een tweet vanuit regeringstoestel Air Force One.

Trump, die op weg was naar Singapore voor de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, gaf opdracht aan de achtergebleven Amerikaanse vertegenwoordigers om niet akkoord te gaan na opmerkingen van de Canadese premier Trudeau die de tekst in Trump’s ogen verkeerd had uitgelegd.

Komt het zien, komt het zien!
(Bronvermelding Auréus Vermogen)