beurs en economie safe beleggen

Safe Beleggen | Beurs en economie

Eindigt nu het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank?

Sinds 2015 heeft de ECB tot 60 miljard EURO per maand aan staatsobligaties opgekocht, en vanaf 2018 is dit teruggebracht naar 30 miljard EURO per maand. In September zal er een antwoord moeten komen op de vraag: ‘Eindigt nu het opkoopprogramma van de ECB?’ Daarvoor keren we eerst maar even terug naar de vraag: ‘Waarom begon de ECB überhaupt in 2015 met het opkopen van staatsobligaties?’ Vanaf 2009 ging het sterk bergafwaarts met de economische groei in alle Europese landen en zakte de inflatie (inclusief voedsel en energie) zelfs onder de 0%. De ECB had getracht deze trend te keren door onder andere de depositorente terug te brengen van 3% naar -0,25%. Omdat dit niets hielp werd besloten tot het inkopen van obligaties. In totaal heeft de ECB nu voor 2.100 miljard EURO aan obligaties op haar balans staan. Er is echter een limiet per land gesteld. Ze mag maximaal 33% van de totale uitstaande schuld van een land aan staatsleningen opkopen. Bij veel landen (waaronder Duitsland en Nederland) is die limiet bereikt. Alleen bij landen als Italië en Frankrijk is er nog ruimte maar ook hier komt de grens in zicht. Dit heeft de speculaties dat het opkoopprogramma in september niet verlengd gaat worden gevoed alhoewel het bestuur altijd kan besluiten om de regels op te rekken en door te gaan.

Beschermen tegen koersverliezen of redeneren als Alexender Pola

beurs en economie safe beleggen

 

Nu even terug naar de beurs. De reële rente (verschil tussen inflatie en kapitaalmarktrente) is normaal gesproken ongeveer +1%. Zoals in de grafiek te zien is die sinds 2011 echter zelfs negatief, want de rente op 5-jarige Duitse staatsleningen ligt bijna 1% onder de Europese inflatie. Als de ECB stopt met het opkopen van staatsleningen zou de rente misschien naar ‘normale’ niveaus terug kunnen keren. In plaats van een huidige rente van -0,1% is een rente van +2 á 2,5% zoals ook vóór 2011 het geval was, dus niet ondenkbeeldig. Dat betekent forse koersverliezen voor obligaties. Je kunt je hier enigszins tegen beschermen door minder in obligaties te beleggen, meer in internationale obligaties, of in inflation linked bonds zoals het AXA World Funds Euro Inflation Bonds. Of je kunt je er niet druk om maken en redeneren zoals Alexander Pola (Nederlands acteur en tekstschrijver 1914-1992): ‘Mensen die denken dat tijd geld is, bemerken meestal pas op hun sterfbed dat hun tijd op is maar hun geld nog niet’.