Week 23 | Ruis

Tja, ijver wordt niet altijd beloond. Vrijdags een nieuwsbrief voor maandag voorbereiden kan betekenen dat je nieuws maandag alweer achterhaald is. Dat is wel typerend voor de tijd waarin we leven en geeft maar weer eens aan dat nieuws slechts ruis is voor een lange termijn belegger.

De financiële markten hebben afgelopen week wat tegenslagen moeten verwerken. Zo heeft Trump niet alleen de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un afgeblazen, hij heeft ook aangegeven dat de onderhandelingen met China over een eventueel handelsakkoord moeizamer verlopen dan verwacht. Maar we weten inmiddels dat Trump dit soort berichten ook vaak de wereld in twittert om een betere onderhandelingspositie te creëren. Zo bleek gisteren dat de top tussen Trump en Kim toch weer in de steigers staat. Noord – en Zuid-Korea hadden gisteren een treffen en een Amerikaanse delegatie is in Noord-Korea om de voorbereidingen te bespreken.

Hebben regeringsperikelen veel invloed op de beleggingsmarkt?

Verder houdt de vorming van de regering in Italië de gemoederen flink bezig. Lega Nord en de vijfsterrenbeweging, beide als Euro-sceptische partijen, mochten samen een regering gaan vormen. Europa keek de omvangrijke bestedingsplannen (gemeld wordt maar liefst 6% van het bbp) met argusogen aan. Ook grote schuldenverlichtingen en de specifieke invulling van regeringsposities werden kritisch gevolgd. Vooralsnog hadden de Italiaanse perikelen alleen invloed op de risicopremies op de obligatiemarkten en ondervinden de aandelenmarkten  weinig last. Gisteren werd dan weer bekend dat de formatie gestrand is nadat president Mattarella zijn veto had uitgesproken tegen de benoeming van de euro-sceptische Paolo Savona. Kandidaat-premier Conte heeft daarop zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven. Hoe verder is nog niet bekend. Er kunnen nieuwe verkiezingen komen.

Al deze zaken hebben de volatiliteit op de markten de afgelopen week alleen maar doen toenemen. Het biedt af en toe mooie kansen om posities in te nemen. Wij weten dat alle nieuwsberichten slechts ruis zijn op de lijn en weinig invloed hebben op de koersvorming op lange termijn. Die wordt namelijk bepaald door de resultaten van de onderliggende bedrijven waarin we beleggen. En die doen het over het algemeen goed.
(Bronvermelding Auréus Vermogen)