Beleggen met mooi rendement ook in Europa

Beurs en Economie | Beleggen in een wereld van sensoren

Beleggen in IT bedrijven in Silicon Valley enige mogelijkheid?

Vaak wordt gedacht dat alle hoogwaardige IT bedrijven in Silicon Valley zitten maar dat is niet helemaal juist. In welk Europees IT bedrijf zou u dan ook kunnen beleggen? Eén van topspelers op het gebied van sensoren heeft het hoofdkantoor in Premstätten (Oostenrijk) en heet AMS AG. Dit bedrijf, voorheen bekend als Austria Mikro Systeme AG, is een multinationale semiconductor producent met meer dan 11.000 medewerkers en houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van sensoren. Wat is een sensor nu eigenlijk? Een sensor is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd. Met een sensor neemt een machine de omgeving waar of kan informatie verzameld worden waarmee in industrie en informatica de processen bestuurd kunnen worden. Dat betreft informatie over geluid, licht, luchtkwaliteit, temperatuur, beweging, trilling, druk, magnetisme, energie, tijd enz. Zij zijn dus zicht, gehoor, reuk, smaak en tast van een apparaat. Dit geeft de mogelijkheid om deze apparaten met ons of met elkaar te laten communiceren en data te analyseren en uit te wisselen.

Er komen steeds meer nieuwe toepassingsmogelijkheden voor deze sensoren in consumenten elektronica. Denk aan apparaten die gebruikmaken van gezichts- of spraakherkenning. Daarnaast zien we ook in de automotive branche een vergelijkbare ontwikkeling. 3D sensoren helpen de auto om zelfstandig in te parkeren of tijdig te remmen voor een obstakel. In de Industrie verrichten robots feilloos het productiewerk en ook in de medische wereld neemt het toepassen van sensoren een enorme vlucht.

Rendement spectaculair en met mooie toekomst

In 1981 is het huidige AMS AG ontstaan uit een fusie. Sindsdien is het stelselmatig gegroeid op eigen kracht, maar hebben ook overnames bijgedragen tot een forse stijging van de omzet en winst. De recente cijfers over het vierde kwartaal van 2017 waren spectaculair en de vooruitzichten voor de komende drie jaar werden fors opgetrokken. Sinds 2004 is het beursgenoteerd aan de Swiss Stock Exchange. De koers is dan ook in Zwitserse Franc. Wij geloven in de toekomstmogelijkheden van dit bedrijf en hebben een koopadvies op het aandeel maar zoals Johan Cruijff (1947-2016) eens zei: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt’.