Week 6 | Powell neemt stokje van Yellen over

Shutdown van korte duur

De shutdown die we in de vorige nieuwsbrief beschreven, bleek van korte duur. Onder toezegging van een nieuw illegalendebat zette president Trump, nog geen 70 uur nadat de shutdown inging, als laatste zijn handtekening onder de tijdelijke begroting. Helemaal afgewend is deze discussie hiermee overigens nog niet, de tijdelijke begroting is aangenomen tot 8 februari en veel democraten hebben hun kritiek geuit op de noodwetgeving.

Wisseling van voorzitterschap

Afgelopen woensdag vond de laatste vergadering van de Fed plaats onder leiding van Yellen. Ze heeft het voorzitterschap overgedragen aan Powell. Tijdens haar laatste beleidsvergadering werd de beleidsrente niet verhoogd. Wel werd er duidelijk gehint op een verhoging in maart. De markt verwacht meerdere renteverhogingen komend jaar. Het effect hiervan werd afgelopen vrijdag duidelijk. Beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers in combinatie met een groei van de lonen (lees inflatie) zorgden ervoor dat de rente verder opliep. De markt verwacht voor de VS nu meer renteverhogingen dan die al waren ingeprijsd.

De Amerikaanse beurzen kregen vrijdag dan ook forse verliezen te verwerken, ook gesteund door tegenvallende resultaten van zwaargewichten als Apple, ExxonMobil en Chevron.

Euro blijft oplopen

Tot slot toch nog even de EUR-USD. Afgelopen weken was er behoorlijk veel verbaal getouwtrek rondom de koersvorming van de EUR-USD. De euro blijft maar oplopen en dat is eigenlijk toch wel opvallend te noemen daar het renteverschil tussen de VS en de Eurozone oploopt. De markt verwacht blijkbaar dat de ECB sneller zal ingrijpen dan ze doet geloven in haar uitingen. Ondanks verwoede pogingen van Draghi om de euro omlaag te praten, hij wees op de achterblijvende inflatie en het voortzetten van de monetaire stimulering, maakt de Italiaan weinig indruk op de markt. Gelukkig kreeg Draghi steun uit onverwachte hoek. In Davos gaf Donald Trump aan dat ook hij een sterkere USD wil en deze ook verwacht.
(Bronvermelding Auréus Vermogen)