Week 4 | Shutdown

De beurzen waren ook de afgelopen twee weken overwegend positief

De verwachte impact van de Amerikaanse belastingplannen, goede economische cijfers en sterke groeicijfers uit China liggen hier onder andere aan ten grondslag. Wel loopt de Euro weer verder op onder meer door de toegenomen kans op een coalitie van Merkel met de SPD. Ook de rente loopt op nu verdere verkrapping van centrale banken steeds meer in beeld komt. Wat kan de steeds verder stijgende beurzen stoppen?

Shutdown in de Verenigde Staten

Vandaag zoemen we in op de shutdown in de Verenigde Staten. Afgelopen vrijdag konden de Republikeinen en Democraten geen overeenstemming bereiken over de nieuwe begroting voor de federale overheid. En zonder dat geld valt de overheid stil, een ’shutdown’. Het gevolg hiervan is dat niet-essentiële overheidsdiensten tijdelijk worden gesloten en dat veel ambtenaren (geschat 800.000) vooralsnog geen loon krijgen betaald. Essentiële diensten zoals politie, leger, douane en luchtverkeersleiding worden overigens niet geraakt. Alhoewel we in de afgelopen jaren vaak hoorden over een dreigende shutdown komt deze in de praktijk niet heel vaak voor. De afgelopen 25 jaar is er slechts driemaal een shutdown geweest waarvan de laatste in oktober 2013. Het struikelblok bij de onderhandelingen dit jaar blijkt wederom het dossier immigratie. De gevolgen voor beleggers blijken in de praktijk mee te vallen. Behalve dat er economische cijfers zoals arbeidsmarkt cijfers en economische groeicijfers tijdelijk niet gepubliceerd kunnen worden, ondervindt de beurs er waarschijnlijk weinig last van. De shutdown valt namelijk midden in het bedrijfscijfer seizoen. De bedrijfsresultaten in combinatie met de verwachte goede vooruitzichten (ook in verband met de belastingaanpassingen) zullen de beurs naar alle waarschijnlijkheid meer richting geven. Dat bleek ook tijdens de shutdown in 2013.
(Bronvermelding Auréus Vermogen)

Shutdown in Verenigde Staten