Week 2 | Frisse start in 2018

8 januari 2018

Voor alle lezers allereerst natuurlijk nog de beste wensen voor 2018! We wensen u weer een mooi beursjaar toe. Het einde van het vorige beursjaar was vrij kalm. Aandelenkoersen zakten iets en de rente en de Euro liepen weer op. De stijging van de euro ten opzichte van de dollar is opvallend omdat de dollar nu juist de laatste tijd weer aan het herstellen leek. De markt blijkt nu toch een beetje ongerust over de impact van de belastingverlagingen van Trump. Want als deze niet leiden tot verdere economische groei, betekent het alleen een nog hogere staatsschuld. Dat in combinatie met veel vertrouwen in een zeer goede economische ontwikkeling in Europa, maakt de euro weer sterker tegenover de dollar.

2018 kent tot op heden een voortvarende start van de wereldwijde beurzen. Goede groeicijfers over het aantal banen in de VS (250.000 in december waar analisten 190.000 hadden verwacht) dreven de Dow Jones donderdag voor het eerst boven de 25.000 punten grens. Ook de Europese beurzen profiteerden mee. Voor 2018 zullen de ogen verder vooral gericht zijn op de inflatie. Zullen de goede economische ontwikkelingen nu eindelijk ook gaan leiden tot oplopende inflatiedruk? Voor de centrale banken een wenselijk scenario, immers de schulden nemen dan af. Hogere inflatie in combinatie met oplopende kapitaalmarktrentes kan echter leiden tot meer volatiliteit op de financiële markten.
(Bronvermelding Auréus Vermogen)

 

 

 

 

 

 

 

Grafiek: Dow Jones index vanaf 1 januari 2017 tot aan vandaag