Beurs en Economie – Voorspelling 2018?

28-12-2017

Het jaar loopt weer ten einde en als we de balans opmaken dan is bijna iedere belegger over 2017 tevreden. In alle categorieën viel wel wat rendement te behalen dus met een gespreide portefeuille zat je altijd goed. Als we ons even tot de aandelenmarkten beperken dan kon je met een belegging in een wereldwijd gespreide index ongeveer 10% rendement maken. De AEX deed het iets beter met +15% en de topper was de Mongolian Stock Exchange met +80%. Als je je geld echter had gezet op de Karachi Stock Exchange in Pakistan dan was je 20% armer geworden.

Veel beleggers vragen zich af waar ze in 2018 het beste in kunnen beleggen. De voorspellingen vliegen je op dit moment al weer om de oren, maar hoe betrouwbaar zijn die nu eigenlijk. Als je terugkijkt naar de verwachtingen voor 2017 dan hebben de meeste analisten de plank behoorlijk mis geslagen, en dat geldt eerlijk gezegd ook voor al die jaren daarvoor. Beleggingskeuzes maken op basis van een visie heet actief beleggen en er zijn maar weinig partijen die daarmee de markt kunnen verslaan.

Een andere manier is het factor beleggen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek van o.a. de professoren Fama en French is aangetoond dat er factoren zijn die op lange termijn meer rendement hebben opgeleverd dan de markt. Eén van die factoren is de Smallcap premie.

Grafiek Smallcap premie Safe Beleggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aantal aandelen in de wereldindex kun je namelijk verdelen in 50% grote en 50% kleine aandelen. Zoals op de grafiek te zien heeft €1 belegd in de gehele wereldindex van 1975 tot en met 2016 een bedrag van €57 opgeleverd. In dezelfde periode heeft €1 belegd in alleen de kleinste aandelen €285 opgeleverd. Via het Dimensional Small Companies Fund (EUR) kun je prima beleggen in een wereldwijd gespreid mandje van kleine aandelen en volg je de wetenschap i.p.v. de glazen bol.

Want zoals Wim Kan ‘(1911-1983) ooit zei: ‘Voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft’. Fijne jaarwisseling en een gelukkig en succesvol 2018!